Nattarbete
Den som arbetar minst 3 timmar av sitt arbetspass mellan kl 22 och 06 eller som troligen kommer att ha en tredjedel av sin årsarbetstid mellan kl 22 och 06 ska erbjudas läkarundersökningar enligt lag.
De flesta människor behöver 7-8 timmars sömn per dygn. Det är svårare att vara vaken på natten och sova på dagen, därför innebär nattarbete ofta påfrestningar som kan leda till sömnsvårigheter. Det är vanligare ju äldre man blir. Sover man för lite blir man trött, får sämre uppmärksamhet och försämrat omdöme vilket ökar risken för olyckor. Mer långsiktiga effekter är högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, besvär från mage och tarm och sannolikt diabetes.
|
Om en tjänst räknas som nattarbete ska arbetsgivaren erbjuda kostnadsfria läkarundersökningar innan man inleder anställningen och därefter vart sjätte år. Det är obligatoriskt för arbetsgivaren att erbjuda, men frivilligt för de anställda att delta i undersökningen. Efter 50 års ålder ska undersökningen erbjudas vart tredje år. Om nattarbete pågår kortare tid är 3 månader behöver man inte genomföra en läkarundersökning.
Följande kontroller ingår i undersökning nattarbete
- Blodtryck och puls
- Längd, vikt och midjemått
- Blodprover (blodvärde, blodsocker, kolesterolvärden och levervärden)
- PSA (främst för män över 50 år, ett blodprov för att kontrollera prostatan)
- TSH (ett blodprov för att kontrollera sköldkörtelns funktion. Tas främst på kvinnor)
- Hörseltest
- Syntest
- EKG (mäter hjärtats elektriska aktivitet när det befinner sig i vila för att upptäcka hjärtsjukdomar och/eller störningar i hjärtats rytm)
- Samtal kring hälsa och livsstil
- Undersökning och samtal med läkare
Tid: ca 60 min plus ca 30 min med läkare.
Möjlighet att lägga till andra tillval finns. Ta kontakt med Visida angående detta.
Aktuella priser finns i vår prislista.